Τεχνικές προδιαγραφές αρχείων

Τι πρέπει να προσέξετε κατά την προετοιμασία των αρχείων σας.

Το σωστό αρχείο

Στο αρχείο που μας στέλνετε πρέπει αρχικά να υπάρχουν τα σημάδια κοπής, διπλώματος, πίκμνανσης ή κοπτικού ώστε να αποφύγουμε λάθη. Δουλεύουμε σε πλατφόρμα PC. Θα προτιμούσαμε να μας στέλνατε τα αρχεία σας κλειστά (PDF) επιλέγοντας από την εκάστοτε εφαρμογή το Preset: [PDF/X-1a:2001]. Εναλλακτικά στείλτε μας την μακέτα σας σε ένα από τα παρακάτω formats: Corel Draw (version 17), Illustrator CC, .tiff, .jpg, .psd.

Μην ξεχνάτε να κάνετε Curves ή Outlines τα κείμενα όταν στέλνετε ανοιχτά αρχεία corel ή illustrator.

 

Ξάκρισμα

Η περιοχή περιθωρίων έξω από τα όρια του τελικού κομμένου εντύπου λέγεται «Ξάκρισμα». Όταν σχεδιάζουμε ένα έντυπο με φόντο ή φωτογραφίες που εκτείνονται ως την άκρη του εντύπου, τότε αυτά πρέπει να τα προεκτείνουμε προς τα έξω από το έντυπο περίπου 2-3 χιλιοστά. Μπορείτε να δείτε ένα από τα έτοιμα templates που έχουμε στην ιστοσελίδα μας.

 

Περιθώρια ασφαλείας

Το περιθώριο ασφάλειας είναι μια νοητή γραμμή που ορίζει την ασφαλή περιοχή μετά από το κόψιμο-ξάκρισμα του εντύπου σας. Σας παρακαλούμε να βεβαιωθείτε ότι όλα τα σημαντικά στοιχεία, όπως: Ονόματα, Διευθύνσεις, Τηλέφωνα, Λογότυπο κ.τ.λ. βρίσκονται εντός της περιοχής που οριοθετεί το περιθώριο ασφάλειας περ. 3-4 χιλιοστά μέσα από το όριο κοπής, ούτως ώστε αυτά να μείνουν ανέπαφα ακόμα και εάν όλες οι ανοχές των μηχανημάτων λειτουργήσουν εις βάρος του σχεδιασμού σας.

 

Ανάλυση 300ppi

Η ανάλυση (Resolution) αναφέρεται στην ευκρίνεια-λεπτομέρεια που έχει μια εικόνα. Όλες οι εικόνες που προορίζονται για εκτύπωση και συμπεριλαμβάνονται μέσα σε ένα έντυπο θα πρέπει να έχουν ανάλυση 300 ppi ώστε να έχουν και τη βέλτιστη ευκρίνεια-λεπτομέρεια κατά την εκτύπωση. Οι εικόνες που έχουν ληφθεί από το Internet ή από κινητά τηλέφωνα συνήθως είναι σε μια ανάλυση των 72ppi. Αυτή η ανάλυση είναι πάρα πολύ χαμηλή για ποιοτική εκτύπωση και πρέπει να τις αποφεύγετε.

 

Χρωματικό μοντέλο

Τα έντυπά σας θα πρέπει να τα σχεδιάζετε σε CMYK ούτως ώστε το χρώμα που βλέπετε στην οθόνη σας να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά σε αυτό που θα τυπωθεί. Αν τα έντυπα που σχεδιάζετε είναι σε RGB, τότε το τυπωμένο προϊόν θα διαφέρει σε χρωματικά από αυτό που βλέπετε στην οθόνη σας. Πολλά από τα λαμπερά μπλέ ή πράσινα, για παράδειγμα, που βλέπετε στην οθόνη σας, δεν μπορούν να αποδοθούν στην εκτύπωση. Για τους προχωρημένους χρήστες το χρωματικό προφίλ που χρησιμοποιούμε είναι: Fogra 39.